Dear SPM Leavers

Assalamualaikum wbt.
guano set kito??
sihat lako ko??
actually cuti sem da almost a month kot
i'm doing nothing at home
soooo tetibe aku terpikir nak buat entri yg educational + ilmiah sket
blehla org buat rujukan & teladan
arito ada junior skolah aku tnye pendapat, die dpt g matrik so how??

aku ni bknnya byk pengalaman sgt tp sket2 tu blehla kongsi ngn kome-kome yg cnfuse nak g overseas/asasi/matrik/diploma dan sebagainya
first of all, tujuan entry ni bukan niat nak jd poyo or bajet serba tau
aku try wat research sket & i compared with my own experiences
beberapa tahun yg lepas...
i used to get an offer letter to further my study at KMP (Gambang)
i used to get an offer to further my study in Asasi Pertanian UPM
i got an interview from UTP
  i used to be a student to further my study to overseas under JPA at INTEC UiTM, tp xkesampaian...sobs3
now i'm a part 6 student in UiTMKT in Diploma in Science, duk tggu result nak grad dip je ni
ok first of all, aku nak bgtau korang yg aku ni bukanlah budak yg excellent time skolah menengah dulu
yeah i admit that i graduated from SBP, Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra, Pengkalan Chepa, Kelantan (Sekolah kluster tuu, SBT ag weii) tp aku xsempat merasa pon, ktrg first batch yg dpt kluster, soo junior jela yg sempat merasa semua kemudahan tu
i'm from batch 0307

means that dah dekat 6 years i've been leaving my high school years
aku ni da agak tua sebenornya
mase zaman skolah dulu aku ni just an average student
SPM pon soooosooo je
blehla cukup2 makan jer tp x excellent pon
aku minat giler bio, mase duk skolah dulu aku da aim nak further study kat UK in Pharmacy
tp tu angan-angan Mat Jenin la, yela cmner nak buat Pharmacy klu bio je ok chem ko
budak2 medic/pharmacy ni usually scorer time SPM xpon klu yg further local scorer mase duk asasi/matrik/diploma jer sumer
btw
aku nak buat page break ni!! sbb bawah lg panjang bhaiii
pasni tekan "READ MORE" okaii to read detail bout this entry
so untuk mengurangkan ke-confuse-san dikepala korang, i'll go through one by one
harap leh membantu

Studying Abroad??

Okaiii, first of all bg korang yg result gempak habes tu yg teringin nak further study overseas, silakannn.
 tp pesanan aku kat korang, kna kuat iman, kuat semangat dan jangan mudah terpengaruh.
Aku dulu buat foundation in engineering. I'm furthering my study to Japan. Foundation ni memang best, sebabnya korang akan rasa bangga gile kot plus excited nak smbung blaja kat luar negara. TAPIIIIII...
belajar xmudah dik oiiii.. 2 tahun aku menderita time foundation. Nak blaja Japanese agi. For your info, bagi negara yang menggunakan bahasa diorang sendiri, i means not using English as main language to communicate is totally problematic. Aku dulu sumer fully blaja dalam Japanese aka 日本語, Phy, Math, Chem sumer dlm bahasa ibunda diorg. Klu negara laen pon same gak, Korea, Russia, Germany, France sumer korang kna blaja bahasa diorang dik oiiiii. Xmudah. Tp interestingla. We had an added value there. 3rd language. Japanese aku pon still leh gne lg kot sket2 though da lame xprektis. Tp nasihat aku cmtola. Blaja nak g overseas korang kna handle btol2 stress tu. Mostly foundation is about 1@2 years. Plg lame pon 3 klu xsilap nak pg German. Aku dulu 2tahun kot. Last2 aku xleh fly sbb fail subjek mmg aku takot giler. Mathematical Engineering. Carila sponsor yg korang rase xbg msalah kat korang kelak bler da further study kat tempat orang. Bg aku, aku sarankan korang apply JPA compared ngn MARA. Aku dulu pon under JPA. Okla klu korang terima nsib cam aku ni pon diorang still back up kite lg tuk further study dalam negara in term of scholarship. Nak pilih kos, ikot minat & kemampuan korang. Jgn jd cam aku. Dulu sbb excited sgt nak g overseas aku mintak kos Engineering though my addmath is not strong enough. Plus sejujurnya aku xminat pon engineering aku lebih suke biotech, tp mase tu result aku just melayakkan aku tuk mintak Engineering Japan/Korea and Law Australia/UK. Masa tu aku xpandang pon kos Law ni, last2 aku menyesal xapply kos tu. Tu sumer da kehendak Allah.

Asasi??

Asasi ni aku xtau sgt. Sbb dulu aku dpt, terus aku tolak sbb aku dah dapat offer JPA nak further blaja kat luar negara. POYO gilerrr. Tp setau aku, program asasi ni more better than matrik kot. Sbbnya biler korang da masuk asasi, korang dah mula diterapkan ngn budaya sebenar kat dlm sesebuah universiti tu xmacam ngn matrik. Sistem matrik still cam skolah lg, tp klu asasi or diploma korang akan lebih free sket. Tambah2 diploma, fuhhh heaven je wehhh. Yg aku tau, asasi ni ader kat UiTM, UM, UIA, UPNM, UPM jerr klik sini. Klu aku miss tu sorry la yer. Ape kelebihan asasi?? Erm pd hemat aku korang nak diserapkan ke u tu chances die agak tinggi la compare ngn budak2 matrik. Asasi yg plg power setau aku ASASI UM. Budak2 die same je ngn budak2 level nak g overseas. Mostly bakal2 doktor je yg amik Asasi UM. Especially budak Hayat. Sbb nak masuk asasi ni susah gak kot. Tp ok jer rezeki masing2. If i'm not mistaken period blaja die ada dua tahun, ada setahun. Kelebihan die cam aku bgtaula, korang akan lebih senang nak diserap masuk ke u tersebut tuk sambung degree kelak.

Matrik??
Bagi aku, sesape yg dpt tawaran matrik ni plg common kot. In shaa Allah korang akan dpt nyer, especially bumiputera. Blaja matrik ni, susah gak kot sbb die compact, you need to learn everything in a single year. Tp sekarang da ade matrik yg 2taun da. Yg latest ni lak, klu budak yg amik sains korang leh pilih nak modul mane lak. Mak aihhhh. Zaman kitorang dulu, ader dua jer leh pilih, samada sains fizikal or sains hayat. For Detail klik sini lak. Yg 3 modul tu aku xtaula korang semak la yer kat laman web tu nanti. Tp kdg2 sesape yg masuk matrik ni kna struggle sket. Klu korang dapat pointer or CGPA yg rndah the possibilities for you to get "KOS LELONG" adalah tinggi. Kos lelong means that korang xmintak pon kos tu tp diorg offer je kat korang in other words kos yg mengarut2 la cam pertukangan ke, perhutanan ke yg korang xexpect pon dpt kos tu, so beware la yer adik2. Tp, ad gak membe aku dulu yg mase SPM die x score sgt tp bler da masuk matrik die jd scorer. Perghhhh best woooo. Tu aku kate rezeki ni ader jer kat mane2 pon. Jgn duk risau. yg penting nak belajo ke tak nak. Cuti kat matrik ni kejap sgt hehehe.

Diploma??
Bler sebut diploma jer sumer orang xpandang, sumer orang perlekeh. Tu yg aku rase. Aku dulu pon camto gak, bajet result aku tggi so xpayah apply dip la. Wat mende la dip. Alih2 nahhhh amikkkk kauuu, skang ak duk dlm diploma. My expectation is totally wrong, setelah 3taun aku blaja diploma kat UiTM baru aku tau susah payah blajo ni. People's perception tend to say "ala blaja diploma senang je weii, ko yang malas pon bleh masuk nyer" aduihhh sedapp mulut hang. I admit that balaja dip ni xdela stress sgt tp xsemudah yg korang pikir tau. Cam aku ni skarang ak dlm Diploma Sains UiTM means that aku blaja pure science, Chem, Phy, Bio, Math & so on. Tp sumer benda baru yg aku blaja, xsame pon ngn level SPM dulu. So klu korang dpt dip, don't take for granted okaiii. Kelebihan blaja dip ni, korang leh score tiap2 sem yg penting kena rajin la. aku pon Alhamdulillah, wlpon xleh further g overseas Allah bg yg lebih tuk aku blaja mase dip ni. Xdela smpai tahap scorer tp Alhamdulillah ok lg stakat ni doakan moger result aky yg akan kuar 9/5 ni cemerlang. I'm aiming for graduating with ANC. Iklan sket hehehe. Selain itu, bler korang amik dip ni korang akan fokus trus pade kos yg korang akan apply mase degree nanti example, Diploma Perakaunan so bler nak further degree leh la amik Ijazah Sarjana Muda Perakauanan terus or other courses related to it. Cm kos aku skang ni still general ag, so lg byk la pilihan yg aku bleh apply tuk degree. Tula kelebihan Diploma Sains, engineering still bleh mintak, medic pon bleh mintak. Yg penting maintainkan korang punyer pointer tiap2 sem. Xmustahil nak score 4flat every sem okaiiii. My classmate already prove that to me. Tmbhn lak klu amik dip ni bler kite grad seksok, sijil kite ni lg laku tau. Budak2 matrik/asasi lpas diorg abes je asasi/matrik sijil diorg xlaku kot. Kite dak dip ni nak mintak keje gune sijil dip pon da blehhh. Tu salah satu kelebihan diploma. Yg kurengggnyer masa blaja la. mostly diploma is about 3 years of study. Ad gak kos 2taun setengah. Tp xpela, klu nak ikotkan tua, aku lg la tua ngn blaja je. Dah la foundation dulu 2taun da, diploma 3taun lak, degree mebi 4taun lakk adeihhhh tp xpe belaja tu salah satu jalan jihad kepada Allah tau. Niat kna btol then dpt pahala free2.
so that's all sedikit sebanyak yg aku bleh kongsi
harap membantu
xmo pening2 ag, university is just another step after high school
make a wise choice, don't regret at the end of the day
yg penting
pilih ikot minat
tgk pada keputusan sekarang
doa & tawakal kepada Allah supaya tunjukkan jalan yg betul
may Allah ease your journey...

Thanks For Reading. Do Comment If You Like

5 comments:

  1. jie,
    if i'm not mistake laa an,,
    sijil matrik dah laku loni..
    same level an diploma..
    ms batch kita mmg xlaku lagi..
    next batch dah start laku ...
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo
      xtau lak tu
      thanks for the info

      Delete
  2. Replies
    1. you're welcome
      harap membantuu

      Delete